Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με αρμπαρόριζα

Παρασκεύη γλυκό περγαμόντο με αρμπαρόριζα

Υλικά για 1 ½ κιλό περγαμόντο (περίπου)

  • 12 μεγάλα περγαμόντα
  •  1 ½  κιλό ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2-3 κλωναράκια αρμπαρόριζα
  • Αρκετές οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το γλυκό περγαμόντο:

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα περγαμόντα.

Ξύνουμε στην ψιλή πλευρά του τρίφτη τον εξωτερικό φλοιό ομοιόμορφα. Στην συνέχεια κόβουμε τα άκρα από το περγαμόντο. Χαράζουμε στα τέσσερα  και βγάζουμε τις φλούδες, πετάμε την σάρκα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο σε όλα τα περγαμόντα.

Αν θέλουμε το γλυκό μας σε μέτρια κομματάκια κοβουμέ τις φλούδες. Αν το θέλουμε σε ρολάκια τυλίγουμε  και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες για να μην μας ανοίξουν.

Στην συνέχεια πλένουμε καλά τα περγαμόντα μας και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 40 λεπτά περίπου. (Ανάλογα πόσο σκληρά η μαλακά τα θέλουμε και πόσο πικρά).

Μόλις βράσουν τα περγαμόντα μας  τα καταβάζουμε από την φωτιά και τα ξεπλένουμε πολυ καλά. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τα αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα, αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό.

Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα περγαμόντα και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και το νερό. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι (10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά) και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Αν το σιρόπι είναι νερωμένο το ξαναβράζουμε για λίγο. Αν  μας ζαχαρώσει προσθέτουμε λίγο νερό και το βράζουμε για 3-4 λεπτά.

Το γλυκό περγαμόντο το φυλάσουμε σε βαζάκια καλύπτοντας το περιεχόμενο με το σιρόπι. Τα σφραγίζουμε καλά, αν ανοιχτεί τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Λίγα λόγια για την αρμπαρόριζα. Εκτός από το υπέροχο άρωμα και τις θεραπευτικές ιδιότητες, μπορούμε να παρασκευάσουμε λικέρ, γλυκά κουταλιού, διάφορες μαρμελάδες και πολλά άλλα.

Αποστολή
Αξιολόγηση Επισκεπτών
5 (23 ψήφους)

Γράψε τη γνώμη σου για την συνταγή...

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh