Η ιταλική αστυνομία ανέκτησε τρεις πίνακες αξίας 9 εκατ. ευρώ που είχαν κλαπεί τον Μάρτιο από ιδιωτικό μουσείο κοντά στην Πάρμα, σε μια υπόθεση που περιγράφεται ως κλοπή ρενουάρ σεζάν ματίς. Η ληστεία έγινε τη νύχτα της 22ας Μαρτίου και οι πίνακες βρέθηκαν κρυμμένοι σε αποθήκη κατοικίας στην Πάρμα.
Η κλοπή ρενουάρ σεζάν ματίς — σε μόλις τρία λεπτά τι δείχνει το βίντεο
Στο διαθέσιμο υλικό από τις κάμερες του Ιδρύματος Magnani-Rocca φαίνεται η ταχύτητα και η μεθοδικότητα των δραστών. Σπάνε ένα παράθυρο και δύο από αυτούς, φορώντας κουκούλες, προχωρούν προς τα έργα, τα ξηλώνουν από τους τοίχους και τα βγάζουν έξω από το παράθυρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συμμορία χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να αφαιρέσει τα έργα.
Ποια έργα κλάπηκαν και ποια η συνολική αξία
- «Τα Ψάρια» του Πιερ-Ογκύστ Ρενουάρ — αξία 3.000.000 ευρώ
- «Κύπελλο και Πιατέλα με Κεράσια» του Πολ Σεζάν — αξία 6.000.000 ευρώ
- Εκτύπωση του «Οδαλίσκη στη Βεράντα» του Ανρί Ματίς — αξία 20.000 ευρώ
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι πίνακες είχαν συνολική αξία περίπου 9 εκατ. ευρώ μετά την κλοπή ρενουάρ σεζάν ματίς. Οι δράστες έβγαλαν τα έργα από το κτίριο και τα παρέδωσαν σε συνεργό που περίμενε εξωτερικά.
Προσαγωγές, ανακτήσεις και ευρήματα στα σπίτια
Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε υπόπτους, όλοι υπήκοοι Μολδαβίας. Οι πίνακες εντοπίστηκαν σε αποθήκη κατοικίας στην Πάρμα, μέσα σε συσκευασία που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επίπεδων τηλεοράσεων.
Προηγουμένως είχε δοθεί εντολή για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 13 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το σπίτι όπου βρέθηκαν τα έργα τέχνης.
«Χρησιμοποίησαν συσκευή παρεμβολής για να απενεργοποιήσουν τον συναγερμό, αλλά όσο απομακρύνονταν από τη βίλα διαφεύγοντας από το σημείο, η ισχύς της παρεμβολής μειωνόταν και τότε ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός».
Ο ρόλος του πυροσβεστήρα στο σχέδιο και στην ταυτοποίηση
Οι δράστες δημιούργησαν αντιπερισπασμό ενεργοποιώντας έναν πυροσβεστήρα κοντά στο φυλάκιο του φύλακα. Διέφυγαν στην ύπαιθρο γύρω από τη βίλα λίγο προτού φτάσει η αστυνομία.
Παρά το ότι ο σειριακός αριθμός του πυροσβεστήρα είχε ξυστεί, η ταυτοποίησή του οδήγησε στους δράστες, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ένας εκ των διαρρηκτών είχε πρόσβαση στο κτίριο από το οποίο είχε κλαπεί ο πυροσβεστήρας.
Τι έχει ανακοινωθεί επισήμως και τι μένει
Οι αρχές ανέκτησαν τους πίνακες και προχώρησαν σε συλλήψεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από τις αρχές που διεξάγουν την υπόθεση. Η έρευνα περιελάμβανε παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και εφόδους σε ακίνητα σχετιζόμενα με την υπόθεση.
Η αστυνομία επίσης διαπίστωσε ότι η κύρια δραστηριότητα της συμμορίας ήταν η διάπραξη ληστειών σε καταστήματα και γραφεία· σε μία περίπτωση μπήκαν με όχημα μέσα στη βιτρίνα ενός σούπερ μάρκετ για να αρπάξουν τις εισπράξεις, σε σχέση με την κλοπή ρενουάρ σεζάν ματίς.
Συχνές ερωτήσεις
Ποιοι πίνακες κλάπηκαν στο περιστατικό;
Κλάπηκαν «Τα Ψάρια» του Πιερ-Ογκύστ Ρενουάρ, «Κύπελλο και Πιατέλα με Κεράσια» του Πολ Σεζάν και μια εκτύπωση της «Οδαλίσκης στη Βεράντα» του Ανρί Ματίς.
Ποια ήταν η συνολική αξία των έργων;
Η συνολική αξία των τριών έργων υπολογίζεται σε 9 εκατ. ευρώ.
Πότε έγινε η κλοπή και πού συνέβη;
Η κλοπή έγινε τη νύχτα της 22ας Μαρτίου σε ιδιωτικό μουσείο του Ιδρύματος Magnani-Rocca κοντά στην Πάρμα.
Πόσοι ύποπτοι συνελήφθησαν και ποια ήταν η υπηκοότητά τους;
Συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι, όλοι υπήκοοι Μολδαβίας.
Σχετικά άρθρα
- Επεισόδια Παρίσι psg: Συλλήψεις μετά νίκη Παρί Σεν Ζερμέν και δήλωση Λεπέν
- Εμπρησμοί στη Σίνδο: Σήμερα στον ανακριτή ο 59χρονος της Θεσσαλονίκης για 6 φωτιές σε 3 μέρες
- πούτιν κουρίλες: επίσκεψη και ένταση ανάμεσα σε Τόκιο και Μόσχα
Πηγή: Ναυτεμπορική


